Interesse in StuRa

Uit SUHasselt
(Doorverwezen vanaf Werkgroep)
Ga naar: navigatie, zoeken

Interesse in StuRa? Op deze pagina vind je de basisuitleg over StuRa. De Studentenraad is een van de drie mogelijkheden waarop aan studentenparticipatie gedaan kan worden. De studentenraad wordt gezien als de kern van de studentenparticipatie.

Basisuitleg StuRa

De Studentenraad houdt zich voornamelijk bezig met het onderwijs, het welzijn van de studenten, de voorzieningen voor de studenten en de mening van studenten doorgeven aan de UHasselt. Voor een overzicht van de projecten waar de studentenraad nu mee bezig is, kan men de projectenlijst bekijken. Hiernaast worden ook tal van andere onderwerpen besproken. Deze komen meestal aan bod op de AV's. Deze vinden (ongeveer) om de twee weken plaats. Het is mogelijk dat hiervan afgeweken wordt. Een overzicht van de vergaderingen is beschikbaar op de kalender.

Algemene vergadering

Alle info van StuRa komt samen op de AV's. Dit zijn vergaderingen die regelmatig plaatsvinden en waarop alle studenten van de UHasselt welkom zijn. Uit goede gewoonte wordt er meestal wel een mail gestuurd naar de voorzitter en/of secretaris zodat hij weet welke en hoeveel studenten er komen. Op de AV worden altijd broodjes en drank voorzien voor iedereen (indien ingeschreven). Wil je uitnodigingen ontvangen voor de AV's, dan kan je lid worden van de maillijst.

Werkgroepen

Een werkgroep is een samenkomst van enkele StuRa-leden en soms externe leden. De werkgroep staat in voor het bespreken van een bepaald onderwerp. Het verslag van deze werkgroep wordt op een volgende AV toegelicht.

Functies en mandaten

Er zijn binnen StuRa verschillende functies en mandaten. Een functie houdt in dat die persoon een bepaalde taak vervult. Meestal is dit een combinatie van een aantal verantwoordelijkheden en al dan niet lid van enkele vergaderingen. Een StuRa lid is niet verplicht om een functie of mandaat op te nemen, maar dit wordt wel aangeraden. Mandaten aan de andere kant zijn veel minder werk en houd meestal in dat de student naar een vergadering wordt afgevaardigd en hier een kleine voorbereiding voor doet (info verzamelen, documenten nalezen) en nadien een verslag terugkoppelt aan de AV.

Voor nieuwe leden raden wij aan om te beginnen met het opnemen van een mandaat. Al is het niet ongewoon om een functie op te nemen. Functies en mandaten kunnen globaal verdeeld worden in verschillende gradaties van nodige ervaring. Ervaring gewenst (min een half tot een jaar actief in StuRa):

Gemiddelde ervaring:

Minieme ervaring (meeste kennis kan snel worden overgedragen):

Alle andere mandaten vergen minieme tot geen voorkennis. Mandaten die makkelijk opgenomen kunnen worden door nieuwe leden:

Medewerker

Buiten een verkozen of gecoöpteerd StuRa lid kan je ook nog lid zijn als medewerker. Dit houdt in dat je geen stemrecht krijgt binnen de AV, maar voor de rest wel wordt gezien als effectief lid en dus mee betrokken wordt in de interne communicatie. Het wordt aangeraden voor leden om pas na 2 AV's aanwezig te zijn geweest je kandidaat te stellen als medewerker. Zo zijn we zeker dat je weet wat de studentenraad inhoudt. Voor jezelf kandidaat te stellen als medewerker kan je altijd een mail sturen naar de voorzitter en/of secretaris. Dit kan via stura@uhasselt.be.

Als je verkozen bent als lid bekijk dan zeker deze pagina: StuRa lid