Portaal:Vervoer

Uit SUHasselt
Ga naar: navigatie, zoeken
VERVOER


Vervoer

De Dienst Studentenvoorzieningen ondersteunt studenten die met de fiets of het openbaar vervoer naar de campus komen.

Vervoer op de website van de UHasselt: http://www.uhasselt.be/Op-weg

Voor meer info over als je je met de fiets of het openbaar vervoer verplaatst, kan je contact opnemen met de Dienst Studentenvoorzieningen:

  • Mail: studentenvoorzieningen@uhasselt.be
  • Telefoon: 011 26 90 12

Hoe de campussen bereiken?

Zie hier.

Fiets

Je kan beide campussen gemakkelijk met de fiets bereiken. Bij VEDO kan je gratis een fiets huren na betaling van €70 waarborg. Je moet vooraf online een fiets reserveren op citybike.uhasselt.be. In het fietsatelier kan je aan studententarief zowel je gehuurde als je eigen fiets laten herstellen.

Waar vind ik VEDO?

  • VEDO-loket, gebouw D, Campus Diepenbeek, Agoralaan, 3590 Diepenbeek
  • Mail: VEDOfietst@uhasselt.be
  • Telefoon: 011 26 80 69
  • Openingsuren verhuur- en herstellocatie: van maandag t.e.m. donderdag van 8u30 tot 16u00, op vrijdagen van 8u30 t.e.m. 12u00

Trein

Campus Diepenbeek is het best bereikbaar via de stations van Diepenbeek en Genk. Vervolgens kan je de fiets of de bus naar de campus nemen. Campus Hasselt ligt slechts op een tiental minuten wandelen van het station Hasselt, vanwaaruit treinen naar alle richtingen vertrekken.

Alle studenten krijgen een tussenkomst van 50% voor een treinabonnement (2de klasse) van 3 of 12 maanden voor het traject van de woonplaats tot de UHasselt. Dit werkt via een derdebetalersysteem. Als student registreer je al je gegevens via je digitaal studentendossier. Nadien ontvang je een attest van de NMBS waarmee je je abonnement kan gaan aankopen bij de NMBS. Dit geldt ook voor combi-abonnementen van de NMBS en De Lijn.

Meer informatie over de treindiensten vind je op de website van de NMBS: http://www.belgianrail.be/nl/Home.aspx

Bus

Beide campussen zijn makkelijk bereikbaar met de bus. Er zijn bushaltes op enkele honderden meters van de campus. Bovendien rijdt in Hasselt de boulevardpendel die langs Campus Hasselt rijdt.[1]

Via je studentendossier kan je voor €20 een campuspas van De Lijn kopen bij de Dienst Studentenvoorzieningen. De campuspassen zijn beschikbaar aan de studentenbalies in Hasselt en Diepenbeek. Je kan hiermee ongelimiteerd met de bus reizen in regio Hasselt en regio Diepenbeek.

Wanneer je een abonnement van De Lijn hebt, kan je hiervoor een financiële tussenkomst van 50% aanvragen. Het aanvraagformulier voor deze tussenkomst kan je downloaden uit je digitaal studentendossier.


Een nadeel voor studenten die zich met de bus verplaatsen is dat momenteel 's avonds een lange tussentijd tussen de bussen van Campus Diepenbeek naar Hasselt bestaat (er is namelijk een bus om 20u46 en de volgende is pas om 22u30). Deze tussentijd is minder tussen de bussen van Campus Diepenbeek naar Genk en tussen de bussen van Campus Hasselt en andere plaatsen. Dit probleem doet zich vooral voor als er 's avonds activiteiten worden georganiseerd.

Nu de abonnementen van de Buzzypas en Omnipas van De Lijn veranderd zijn van papieren abonnementen naar de Mobib-kaart, staat de prijs niet langer op het abonnement. Hierdoor hebben studenten een factuur van hun abonnement nodig om de 50% korting aan te vragen bij de Dienst Studentenvoorzieningen. Het probleem is echter dat men deze factuur niet automatisch meegeeft bij De Lijn. Indien men het abonnement aan het loket gaat bestellen, kan men wel vragen om een factuur te ontvangen die men dan onmiddellijk mee krijgt. Indien men echter niet achter de factuur vraagt, krijgt men deze ook niet. Bij elektronische bestellingen van een abonnement moet men telefonisch een factuur aanvragen (via een betalend nummer). Het zou beter zijn als De Lijn deze factuur automatisch geeft, zowel bij aankopen aan het loket als bij elektronische aankopen van een abonnement. Bij een online aanvraag van het abonnement stuurt De Lijn namelijk wel een bevestiging van de bestelling via de post op, waarop alle details te vinden zijn buiten de kostprijs. De kostprijs zou hier makkelijk bij vermeld kunnen worden. Bovendien worden de abonnementen per post opgestuurd, dus ook hier zou de factuur bijgevoegd kunnen worden.

Wie al een Mobib-kaart van de NMBS heeft, moet evenzeer nog een nieuwe Mobib-kaart van De Lijn (aan 5 euro) kopen aangezien De Lijn haar abonnement niet bij op de kaart van de NMBS kan zetten. Andersom kan men wel een NMBS-abonnement op de Mobib-kaart van De Lijn erbij zetten. Normaal was het de bedoeling dat de abonnementen van de NMBS en De Lijn samen op 1 Mobib-kaart konden, maar dit was aan de start van het academiejaar 2017-2018 nog niet in orde. Volgens De Lijn zouden zij in het najaar van 2017 wel haar abonnement op een Mobib-kaart van de NMBS kunnen zetten.

Taxi

Op zondagavonden brengt een taxi je om 22u10 van het station Hasselt naar je kotadres (Hasselt en Diepenbeek). Een taxiticket koop je bij de Dienst Studentenvoorzieningen voor € 1,00. Een overzicht van de data waarop je gebruik kan maken van de taxidienst, vind je in [http ://www.uhasselt.be/Documents/studie-studentenbegeleiding/Data%20taxidienst%202017-2018%20(1).pdf hier] (academiejaar 2017-2018). Als je een taxiticket gekocht hebt en de taxi wil gebruiken, moet je dit op voorhand doorgeven via deze app op de website van HTM.[2]

Carpool

De UHasselt, Hogeschool PXL en UC Leuven-Limburg zetten vanaf het academiejaar 2017-2018 in op een gezamenlijk carpoolaanbod met campuspool Limburg. Je kan je hier inschrijven en zo vlot je campus-carpoolpartner vinden. Als je carpoolt, spaar je zonder moeite al voor bv. een festivalticket.

Campuspool Limburg doet gaat nog verder en geeft aan het einde van het academiejaar 2 combitickets voor het Pukkelpop-festival weg: 1 aan de student met de meeste carpoolritten én 1 aan de student met de meeste carpoolkilometers. Waag dus zeker je kans en vul de MOBIB calendar op deze website in.

Auto (en parkeerproblemen)

Beide campussen zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. In tegenstelling tot bovenstaande vervoersmiddelen bestaat er geen tussenkomst voor studenten die zich met de auto verplaatsen. Bovendien moet je rekening houden met eventuele parkeerproblemen in zowel Diepenbeek als Hasselt:

Het grootste probleem is dat er geen parkeerplaats is op Campus Diepenbeek, zelfs niet in de berm. Vermoedelijk komt dit doordat steeds meer personen de auto i.p.v. de bus of andere vervoersmiddelen nemen. Waarschijnlijk hebben steeds meer studenten hun eigen wagen en zelfs kotstudenten nemen wel eens de auto naar de campus. Hierdoor staat de parking overvol.

Oplossing? Een voorstel voor een oplossing is het werken via een beboetings- en beloningssysteem: Enerzijds de parking aan de universiteit betalend maken zodat meer studenten toch andere vervoersmiddelen overwegen, anderzijds de studenten die geen ander vervoersmiddel hebben dan een auto zouden dan wel gratis kunnen parkeren aan de Versuz en kunnen via de campuspas zo naar Campus Diepenbeek komen. Hierdoor krijgen de studenten de keuze tussen een parkeerkaart te kopen voor Campus Diepenbeek (bv. 200 euro per jaar) of gratis te parkeren aan de Versuz en een campuspas te kopen voor 20 euro. De parking op Campus Diepenbeek zou sowieso betalend worden in de toekomst eenmaal Spartacusproject gerealiseerd wordt. De parking van de Versuz wordt bijna niet gebruikt overdag en ligt tussen de Campus Hasselt en Campus Diepenbeek, waardoor dit een ideale parking zou zijn voor studenten om te gebruiken. Qua mobiliteit is dit een simpele oplossing, maar economisch is het wel een uitdaging aangezien er verschillende partijen zijn die hierbij betrokken zijn, waardoor dit een moeilijk overleg zou zijn.[3][4][5][6][7][8][9][10]