Portaal:Verenigingen en Groepen

Uit SUHasselt
Ga naar: navigatie, zoeken
SUHasselt Verenigingen Logo.svg


Studentenvereniging

Binnen de UHasselt zijn er momenteel 16 verenigingen, de meeste verenigingen houden zich bezig met TD’s, cantussen, fakbars en lezingen.

Studentengroep

De groepen zijn pas nieuw binnen de instelling. Dit concept is geïntroduceerd door StuRa om meer variatie van activiteiten te krijgen binnen de instelling. Het grote verschil met een vereniging is dat het veel specifieker is en makkelijker is om op te richten.

Studentenclub

Clubs zijn groepen studenten die vergelijkbaar zijn met verenigingen, maar onafhankelijk zijn en niet erkend zijn aan een instelling. Om lid te worden van een club moet je meestal uitgenodigd worden.

Codex

De Studentencodex is een zeer belangrijk boek voor alle leden van de meeste verenigingen. Hierin staan bijna alle verenigingen van Vlaanderen, de regels van een cantus en de cantusliederen. Aan de UHasselt wordt de codex uitgegeven door KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond) gebruikt.

Termen van de verenigingen

De studentenverenigingen gebruiken verschillende termen, de meeste afkomstig uit het Latijn. Als lid van een vereniging ben je een stront, schacht, commilito, praesidium of praeses/senior. Na een jaar als praeses word je meestal een Oude zak genoemd. Het praesidium zie je soms ook rondlopen in een kiel. Dit zijn de witte labojassen die meestal versierd zijn met alcoholstift, verf of andere dingen.

Praesesverkiezingen

Ieder jaar worden er nieuwe praesesverkiezingen gehouden voor de verenigingen. Deze duren enkele weken. Iedere week komen andere verenigingen aan bod. Deze verenigingen organiseren tijdens die week activiteiten. Diepenbeek heeft in vergelijking met andere steden in België zeer speciale verkiezingen.